Aggódik az MKOE az Online Számla indulása miatt

Március utolsó napján küldött javaslatokat az adóhatóságnak Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alenöke. Észrevételeit változtatás nélkül közöljük.

Az online számlázási adatszolgáltatás fontos és hatékony vívmánya lehet az adózásunknak, de jelenleg úgy néz ki, hogy – az EKAER-hez hasonlatosan – agyonbürokratizált és bírságolásra kitűnően alkalmas jogintézménnyé válik. Az adóhatóság informatikusai hasbaakasztják a hivatali és minisztériumi vezetőket, amikor túlbonyolítják azonosítást, ezért a NAV felé való online számlafeladásból ki kell kapcsolni.

Már most jól látszik, hogy a rendszer indulását pánik és felháborodás fogja kísérni!

A személyenként számlakibocsátói azonosítás nemcsak egy adózási falanszterre emlékeztet majd, de kitűnően alkalmas lesz arra, hogy a pénzügyi, számviteli ügyintézők egész sora tápláljon a jövőben félelmet a hivatal felé. Teljesen valószínűtlen, hogy az érintettek szeretnének majd az adóhatóságnál nyilvántartásba kerülni. Ha a pénztárgépeknél a NAV nem vette nyilvántartásba a billentyűket nyomogató személyeket, akkor az online számlázásnál is felhagyhatna a céltalan adatgyűjtéssel. Intő példa lehet, hogy a SZAMLAZO nevű nyomtatványon való adatgyűjtésről is mára kiderült, hogy az teljesen felesleges volt, az online számlaregisztrációt követően várhatóan kivezetik a számlázó-szoftverek bejelentgetését. Ehelyett az adózói azonosítás elég lenne, amelyhez a felhasználónév/jelszó párost már automatikusan is meg lehetne képeztetni és azt biztonságos csatornán keresztül elérhetővé tenni, külön igénylés nélkül.

Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alenöke

Köszönjük, ha megosztod! 🙂

További cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Hasznosnak talátad? Köszönjük, ha megosztod! :)