Heteken belül felesleges lesz az ekáer?

A hamarosan élesedő online­ számlázás feleslegessé teszi majd az ekáert, ám fel sem vetődött a megszüntetése – nyilatkozta a Blikknek április 22-én Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke.
Ha a szakértőnek igaza van, akkor durva adminisztrációs tehertől szabadulhatnának meg a vállalkozások. Bármennyire is igyekezett a kormányzati kommunikáció elbagatellizálni az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerrel, magyar nevén az ekáerrel járó többlet feladatokat, gyakorlatilag önálló szakmát teremtett a bejelentősdi. Folyamatosan hirdetnek kifejezetten ekáer adminisztrátori pozíciókat, kisebb cégeknél a feladat pedig logisztikai-, beszerzési és egyéb ügyintézői munkaköri leírásokban jelent meg.

Július egytől jön az új rendszer

Az online számla rendszere július elsején élesedik. Más logika szerint működik majd, mint az ekáer: ha egy vállalkozás nem tollal és számlatömbbel számláz, hanem szoftverrel, akkor a kezdeti regisztrációs nehézségek után már nem lesz sok további adminisztrációs feladata. Sőt! Az adatok beküldésére használt NAV-os fájlt okosan használva akár a könyvelők munkáját segítő számlafeldolgozó szoftvereket is gyerekjáték lesz bevezetni.

Tehát míg az ekáer több munkaerőt igényelt, az online számla bevezetése most egészen biztosan munkaerőt fog felszabadítani a digitális átalakulásba belevágóknak.

A számlaforradalom konzervatív becslések szerint várhatóan két éven belül lezajlik. A kézi adatrögzítéshez ragaszkodó könyvelők nagyon hamar le fognak maradni a versenyben.

Első körben azonban a számlázó szoftverek fejlesztőit szűri majd a rosta. Szakértői becslések szerint 5-7 fejlesztői nap szükséges ahhoz, hogy a jelenleg használt számlázó programokat felkészítsék a NAV-os adatbeküldésre. Piaci információink szerint jelenleg a fejlesztők töredéke kezdett bele a munkába, holott a tesztrendszer már több mint 2 hónapja használható.

Érdekes felvetés

A szakértőnek abban igaza van, hogy az ekáerbe nem kerülbe semmilyen olyan BELFÖLDI tranzakció, amit július elseje után ne kellene az online számla rendszerben is jelenteni. Ugyanakkor az ekáer az EU-s beszerzéseket és a más uniós tagállamokba irányuló termékértékesítéseket is követi.

Mivel az ekáer inkább az áruk fizikai mozgására koncentrál, a NAV össze tudja vetni az ekáer adatbázisát a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer adataival, így lehetősége van kiszűrni az utaztatásos áfacsalásokat, vagy a szürke- és feketekereskedelmet, azaz az olyan árumozgásokat is, ahol a számlázás, bizonylatolás szóba sem kerül.

Önnek mi a véleménye? Megszüntethető lenne az ekáer?

szerkesztoseg@navxml.hu

 

Köszönjük, ha megosztod! 🙂

További cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Hasznosnak talátad? Köszönjük, ha megosztod! :)