Online pénztárgép mellé is kötelező az online számla?

Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján komoly a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy az online pénztárgépet használó adóalanyok esetében hogyan működik az új szabályozás – jelezte a Deloitte Magyarország sajtóközleményében dr. Tancsa Zoltán, a cég ÁFA csoportjának vezetője.

Az online kasszarendszereknél nem lesz változás, viszont az online számlaadat szolgáltatási kötelezettség az azokat használó vállalkozásokra is vonatkozhat.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a számlázóprogramnak automatikusan kell küldenie az adatokat a NAV felé, ha pedig kézi számláról van szó, akkor százezer forintos ÁFA-tartalom felett az adóalanynak kötelező gondoskodni az adatok feltöltéséről az adóhatóság rendszerébe, amire öt naptári nap áll rendelkezésre.

Ez persze azzal járhat, hogy ugyanarról a gazdasági eseményről két forrásból is kap információkat a NAV, amire az adóhatóságtól kapott tájékoztatás alapján készülnek is a kockázatkezelésnél.

Nem mindegy, hogy tud számlát kiállítani a pénztárgép vagy nem tud

Azonban vannak olyan pénztárgépek, amelyek számlakibocsátásra is alkalmasak. Ezekről a számlákról nem kell online számla bejelentést tenni, az ilyen pénztárgéppel rendelkezőknek most nem kell tenni semmit. Amennyiben egyszerűbb, számlakibocsátásra alkalmatlan pénztárgép áll rendelkezésre és a vevő számlát kér, akkor vagy számlatömb használatával lehet ezt teljesíteni, vagy lehet számlázó programmal is. Ez utóbbi esetben a számlázó program kötelezettsége lesz az adóértékhatárt elérő számlák online feltöltése. Ebben az esetben is a NAV rendszere készül fel a kétszeres adatfeltöltés kezelésére – kommentálta a hírt Csiba András, az SDS Zrt. vezérigazgatója.

Köszönjük, ha megosztod! 🙂

További cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Hasznosnak talátad? Köszönjük, ha megosztod! :)