Alanyi áfamentes vagyok. Mégis érinthet az online számla adatszolgáltatás?

Gyakori tévhit, hogy az alanyi áfamentes adózókat nem érinti az online számla adatszolgáltatás. Pedig vannak kivételes esetek! Az áfa törvény tárgyi eszközök értékesítése és ingatlan értékesítése kapcsán ismer ilyen esetet. (Egy jó példa itt arról, hogyan lehet KATÁ-s, alanyi áfamentes vállalkozónak is áfát tartartalmazó számlája.)

Így az alanyi mentes adóalany is lehet adatszolgáltatásra kötelezett, amennyiben kiállít olyan számlát, melynek a vevője belföldi adóalany és az áthárított adó értéke meghaladja a 100 ezer forintot.

Szintén keletkezik bevallási kötelezettség, ha az alanyi mentes adóalany átlépi a mentesség határát. Ez azért talán gyakoribb eset, mint a tárgyi eszköz vagy ingatlan értékesítés.

Tehát az alanyi áfamentes adózóknak nem kell csatlakozniuk az online számla rendszerhez, de ennek ellenére mégis sokan célszerűnek tartják a júliusi regisztrációt. Így egészen biztosan nem érheti később kellemetlen meglepetés az adózót, ha elfelejtkezik a később keletkező áfás számlái bejelentéséről.

Mit mond erről az áfatörvény?

Az áfatörvény 193-194. §-a írja le a kivételeket, érdemes ezeket összenézni az online számla adatszolgáltatási kötelezettséggel.

Köszönjük, ha megosztod! 🙂

További cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Hasznosnak talátad? Köszönjük, ha megosztod! :)