Még csak tesztüzemmódban döcög az állami számlázó

Négy munkanappal az éles indulás előtt közzétette a NAV az ingyenes online számlázó tesztfelületét. Az https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/ oldalon a regisztrált felhasználók belépés és ügyfélkapus azonosítás után férhetnek hozzá az számlázófelülethez. Az első tapasztalatok szerint még koránt sincs kész a szoftver. Kilátszó kódrészletekkel, beharangozott, de még nem tesztelhető funkciókkal, jogszabályidézetekkel dühítik a tesztelőket.

 

Az első tapasztalatok

 • Egyelőre csak a tesztfelületen élesítették a számlázót. Zavart okoz a tesztelő könyvelők és gazdálkodók között az, hogy így az éles és a tesztrendszerben külön kellett regisztrálni. Többen összekeverik a belépési adatokat és linkeket. Aki a felhasználói nevét elveszette, az nem tud jelszóemlékeztetőt sem kérni. Patthelyzetbe kerül.
 • Egyelőre e-számla nem készíthető, csak papír alapú számla, azaz nyomtatót kell vennie, vagy az ügyfelével kell kinyomtattatnia a pdf számlát, annak, aki ezt a megoldást választja.
 • A cégnév kitöltésében nem segít belső adatbázisokkal a NAV-os számlázó, az irányitószám beírása után sem tudja felajánlani a települést.
  A NAV saját számlázóján elkészített számla mindig nem látszik az Online Számla felületen, mint beküldött számla. Azaz egyelőre nem tesztelhető, hogy a számlázó megfelel-e az azonnaliság feltételének.
 • A felületen ugyanúgy be kell írni a technikai felhasználó adatait, az xml aláírókulcsot, a cserekulcsot és a felhasználói nevet és számlát, mint bármilyen másik számlázót használnánk.
 • Arról nem adott figyelmeztető jelzést a szoftver, hogy a program használatát be kell-e jelenteni a NAV-nál.

Magyarázatokkal segítenek

Tettek fel segédanyagokat, amik a szokásos, érhetetlen nyelven születtek. A felhasználói kézikönyv első verziója itt letölthető. A számla és nyugtaadás alapvető szabályairól egy 20 oldalas tájékoztató készült, illetve feltettek egy Számlázási tájékoztató című segédanyagot is.

Közzétettek egy kisfilmet is a számlázóról, ami inkább reklámszpot, mint valódi segítség.

Egyelőre annyi látszik, hogy a NAV nem akart nagyon rálépni a szoftverfejlesztők lábára, ezért egy minimális képességekkel rendelkező, lassú valamivel érkezett a piacra.

 

Köszönjük, ha megosztod! 🙂

További cikkek

2 hozzászólás

 1. Lay András szerint:

  KATA-s vállalkozónak is kell foglalkozni ezzel?

 1. 2018. 06. 29.

  […] a felhasználók tapasztalatait gyűjtő fórum és holnap alapján olyasmik zavarják a felhasználókat, mint például hogy aki valamiért nem emlékszik, […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Hasznosnak talátad? Köszönjük, ha megosztod! :)