Így indult az Online Számla interfész fejlesztői szemmel

Alapvetően jól sikerült a kezdés, de néhány jellemző hiba megnehezítette a napot – számolt be első tapasztalatairól egy több számlázó szoftver online számla beküldését végző NAVCOM interfész egyik fejlesztője, Csiba András. 

Az ügyfelek egy része, hiába kezdtük egy hónapja a felkészülést, július 2-án ugrott neki a regisztrációnak. Ez azt jelentette, hogy sok idő ment el a regisztráció támogatásával, és nem maradt elég idő foglalkozni a felkészültekkel, akiknek pedig más hibáik voltak.

Jellemző hibák az számlakiállításkor

A bejelentésnek egy fontos adata az országkód. Az országkód nem kötelező eleme a számlának, de a bejelentésnek igen. Ha az adatbázisban ez nincs felvéve, vagy a program nem dönti el valamely más módon ennek a mezőnek a tartalmát, akkor a számla feltöltése sikertelen lesz.

Jellemző hiba volt, hogy a közösségi adószámot HU 12345678 formában tárolták. Ha a feltöltő program nem figyel, és nem szedi ki a felesleges szóközt, akkor a bejelentés hibára fut.

Gondok akadtak azzal, hogy a számokat nem egységes formátumban írják ki a szoftverek. A legcifrább a következő számábrázolás volt: 1,234,662.32 A magyar és európai gyakorlatban a vessző a tizedes elválasztó és a szóköz az ezres elválasztó. Az NAV xmlje a pontot tekinti tizedes elvásztónak, és nincs szüksége ezres elválasztóra. Többnyire a programok úrrá lesznek a jellemző eseteken, a space-t kiszedik, a vesszőt lecserélik pontra. Ha ezt elvégzik, akkor 1.234.662.32 az eredmény, ami kiértékelve 0, így sok számla ment be 0 értékkel. Ezeket egyenként technikai érvénytelenítéssel kell eltüntetni, majd a gépen ezt az amerikai rendszernek megfelelő elválasztó kiosztást meg kell változtatni, majd a számlákat ismételten fel kell tölteni.

H I R D E T É S

A rendszer ellenőrzi, hogy a mennyiség*egységár=nettó érték matek teljesül-e. Ehhez még figyelembe veszi a mennyiségi egységet is. Ha nem teljesül, akkor WARN üzenetet jön. A felhasználók pedig azonnal kérdezik, hogy mi a megoldás. Vagy minden tételhez rendelünk mennyiségi egység, mennyiség és egységár értékeket, vagy tudomásul vesszük a WARN üzeneteket, ettől még a számla és a feltöltés jó, teljesült. Azt sem ördögtől való, ha a feltöltő program, ha az adat hiányzik (pl. rendezvény díja) akkor önhatalmúlag felvesz 1 értéket, mint mennyiség, darab, mint mennyiségi egység, és a nettó értéket mint egységárat tüntetni fel. Akkor nincs hiba.

Meglepően kevesen tudják, hogy 4-es adójelű vevőnek nem lehet ezzel az adójellel számlát kibocsátani (papíron ez nem tűnt fel, a papír türelmes). Még a könyvelővel is vitába bonyolódtunk, mert az ő értelmezése az, hogy a 4 cég saját adószáma a 4 adójelű, ami igaz, de nem arra az adószámra kell, lehet a számlát kibocsátani. Kb. egy órás küzdelem volt az első DONE számláig.

Előfordul, hogy az adószám a törzsben el van írva: érvényes, de nem a vevőhöz tartozó adószám van benne. Ilyen esetben a számla módosító számlával nem javítható – korábban simán ezt tették. Ehelyett sztornózni kell a számlát, mert a gazdasági esemény a felek között nem jött létre, majd új számlát kell kibocsátani.

Köszönjük, ha megosztod! 🙂

További cikkek

1 Response

  1. Kovács József szerint:

    A dokumentáció szerint a számla technikai érvénytelenítését el lehet majd végezni a NAV felületén az API-n beküldött számlák esetében is. Ez jelenleg nem működik. Mikor várható a hiba javítása?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Hasznosnak talátad? Köszönjük, ha megosztod! :)