A könyvelésben is előretört a robotizáció – tarthatatlan a könyvelők leterheltsége

Rendkívül gyorsan terjed az úgynevezett robotizált folyamatautomatizálás (Robotic Process Automation, RPA), amikor szoftverrobotok végeznek el egyszerű, ismétlődő adatfeldolgozásokat. Az online számla rendszer bevezetése nagyot dobott a könyvelés és a kontírozás automatizációjában is.

Mint az IFUA Horváth & Partners német nyelvterületen végzett felmérése megállapította, a cégek háromnegyede már használ szoftverrobotokat. Ennek fő oka, hogy az RPA beváltja a hozzá fűzött reményeket. Felhasználóinak 93 százaléka állította, hogy elérte, sőt, esetenként meghaladta a várt hatékonyságnövelést.

„Nálunk is számos cég üzemeltet már szoftverrobotokat, vagy éppen a bevezetés közepén tart” – ismerteti magyarországi tapasztalatait Szegedi Zoltán, az IFUA Horváth & Partners partnere. „A térhódítás fő oka itthon is az, hogy nagyon jó és gyors eredményeket lehet elérni robotizált folyamatautomatizálással. További ösztönzést ad a munkaerőhiány; a betöltetlen állások miatt a cégeknél nagy szükség van arra, hogy a feladatokat robotokkal végeztessék el” – teszi hozzá.

Az IFUA Horváth & Partners szakértői négy szintet különböztetnek meg az intelligens folyamatautomatizáláshoz vezető úton. Ebben a modellben az említett RPA jelenti az első – belépési – szintet. Ezt követi a kognitív automatizálás (Cognitive Automation). Utóbbi alatt olyan gépi tanulásra alkalmas szoftvert értünk, amely kisebb, nem strukturált adattömegben képes mintákat felismerni és ennek alapján egy önmagát folyamatosan javító algoritmust kidolgozni.

A harmadik szint a digitális asszisztenseké, amelyek emberekkel kommunikálnak. Szöveg- vagy beszédfeldolgozást végeznek, és arra tanítják őket, hogy felismerjék az emberek szándékát. A legmagasabb szinten az autonóm ügynökök (Autonomous Agent) találhatók. Ezek komplex szoftverrendszerek, amelyek bármilyen, korlátlan mennyiségű adatot képesek feldolgozni, s ítélőképességük jobb, mint az emberé. Ilyenek például az önvezető autók. Valójában csak ezeket lehet mesterséges intelligenciának (MI) nevezni.

A robotizálás második és harmadik szintjével minden harmadik vállalat foglalkozik, de egyelőre csak terveik vagy pilot projektjeik vannak. Az elkövetkező egy-két évben várható ezek gyakorlati alkalmazása.

Ahol az alkalmazottak ellenállását kezelték, ott már működik a számlafeldolgozás automatizálása

Számlafeldolgozás területén ezt a szintet már most elértük – kommentálja az IFUA Horváth & Partners közleményét Csiba András, az SDS Zrt. vezérigazgatója. Ezeknek a szoftvereknek a segítségével jelentősen csökkentjük az adatrögzítésre fordított időt, automatizálunk minden rendszeresen ismétlődő folyamatot a könyvelésben. Ez azt jelenti, hogy képesek vagyunk felszabadítani a szürkeállományt az rutinszerű adminisztráció terhe alól azzal, hogy öntanuló algoritmusok segítségével folyamatosan fejlődő rendszert építünk.

A szakértők 12 különböző ágazatban 180 vállalati döntéshozót kérdeztek meg Németországban, Ausztriában és Svájcban. A felmérésben résztvevő döntéshozók 55 százaléka szerint az automatizálásban a legnagyobb kihívást a munkatársak ellenállásának leküzdése jelenti. Ennek ellenére a többség kitart amellett, hogy az automatizálás folyamatát egészen a harmadik szintig végigvigye.

Az IFUA Horváth & Partners német nyelvterületen végzett felmérésének résztvevői szerint az elkövetkező öt évben a teljes munkaidős állások több mint tíz százaléka szűnik meg az automatizáció és a robotizáció terjedése miatt. További öt év múlva az állások csaknem egyötöde (18 százaléka) válik feleslegessé – vélik a vállalati döntéshozók.

Az IFUA Horváth & Partners szakértői úgy látják, hogy az elkövetkező években a robotok a betöltetlen állásokat fogják pótolni. Azt követően azonban felmerül a kérdés, hogy valóban létrejönnek-e új állások a robotizáció miatt, ahogy ma ezt sok szakértő jósolja. Ha pedig létrejönnek új állások, akkor ezeket vajon képesek lesznek-e betölteni olyan dolgozók, akiknek nincs felsőfokú végzettségük vagy informatikai szaktudásuk.

Tarthatatlan a könyvelők leterheltsége

Csiba András szerint a könyvelői szakma nem tűnik el, csak átalakul. Azok a könyvelőirodák, akik nem automatizáltak, egészen egyszerűen tarthatatlan túlterheltségben dolgoznak. Azt látjuk, hogy a könyvelők folyamatos versenyfutásban vannak az idővel, miközben számos megbízó egyre gyorsabb munkát, több feladatot vár el ugyanazért a díjazásért. Szakemberhiány van, miközben a végletekig terheltek a könyvelés terültén dolgozók. Ez a helyzet egészen egyszerűen fenntarthatatlan már középtávon is.

Az én vízióm, hogy az automatizálásnak köszönhetően a könyvelők képesek lesznek valós idejű pénzügyi információkat nyújtani a vállalati vezetőknek, mert olyan eszközrendszert kapnak a kezükbe, amellyel hozzásegíthetik a menedzsmentet az adatvezérelt döntéshozatalhoz. Véget kell vetnünk a hozzáadott értéket nem jelentő, idegőrlő adminisztrációnak.

Forrás:  IFUA Horváth & Partners, navxml.hu

 

Köszönjük, ha megosztod! 🙂

További cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Hasznosnak talátad? Köszönjük, ha megosztod! :)