Változások az Online Számla rendszerben

Fejlesztett a NAV az Online Számla rendszeren. Január 30-án adta közre honlapján a NAV az új funkciók és hibajavítások listáját.

Az érintett témakörök:

 • “Használati statisztika” információs felület kialakítása
 • Atom feed bevezetés
 • “Lekérdezések” menüpont átnevezése “Szolgáltatásokra”
 • “Technikai információk” menüponton belül “Fejlesztői napló” oldal kialakítása
 • Hibás adatszolgáltatásokra szűrési lehetőség bevezetése
 • Bankszámla mezők levétele az Ügyfél oldalról
 • Új üzemzavar esetén meghibásodás kezdete dátumra új validáció bevezetése
 • Technikai érvénytelenítésnél az érvénytelenítendő számlaszámok egyértelműsítése
 • Kitöltés ellenőrzéskor felugró figyelmeztető üzenet megjelenítése kézi számla rögzítésénél
 • Technikai érvénytelenítés kötegelt ismételhetővé tétele
 • Figyelmeztetések kivezetése
 • Kézi számla rögzítés módosítása

A részletek

1. Használati statisztika információs felület kialakítása

A verzióváltást követően lehetőség van a Szolgáltatások menüpontban egy olyan aggregált interfész és számla forgalmi statisztika megtekintésére, amelyből megismerhető a számlázó program aktivitása és annak esetleges hibái.

A statisztika 2 fő részből áll. Az első rész egy interfész forgalmi és hiba statisztika, amely tartalmazza a számlázó program által hívott minden interfészes operációt, azok hibaszázalékát, illetve a visszaadott hibák típusát és számosságát. Mivel ez egy nagy elemszámú, aggregált statisztika, csak lezárt hónapra érhető el, tárgyhónapban a statisztika ezen része még nem látható! A verzióváltáskor minden regisztrált adózó statisztikája visszamenőlegesen elkészítésre került, azonban a verzióváltást kővető lezárt hónapokra szóló statisztika csak az első lekérdezéskor készül. A statisztika ezen részének elkészítése aszinkron, tekintettel az összesítendő adatok nagyságára. A frontenden figyelmeztető üzenet jelenik meg, hogy a statisztika generálása elkezdődött, ilyenkor pár percet várni kell, majd újból lekérdezni a kívánt hónapot. 

A statisztika másik fő része dinamikusan, tárgyhónapig bezáróan mutatja a beküldött számlák aktuális feldolgozási állapotát, a számlák típus és számlaművelet szerinti bontását, a visszaadott figyelmeztetések számát, és sok más hasznos adatot. A statisztika ezen része minden lekérdezéskor változhat, annak dinamikus volta miatt.

A statisztika a Szolgáltatások menüpontban, “Használati statisztika” néven érhető el csak az elsődleges felhasználók számára. A statisztika tételesen az alábbi adatköröket tartalmazza:

 • Interfész forgalmi statisztika
 • Interfész hibaátlag statisztika
 • Számlabeküldés statisztika
 • Számlatípus statisztika
 • Kérés feldolgozási statisztika
 • Számla feldolgozási statisztika

2. Atom feed bevezetés

A verzióváltást követően lehetőség van a rendszer felhasználói számára, hogy newsfeed-ben értesüljenek a frontenden történő új Online Számla és Online Számlázó tartalmak megjelenéséről vagy a meglévőek változásáról. A feedhez való hozzáféréshez a feliratkozóknak nem kell sem regisztrálni a rendszerben, sem megadni bármilyen authentikációs adatot. A feed az oldal minden támogatott nyelven elérhető.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a Firefox böngésző beépített feed olvasója a 64-es verziójától kezdve megszűnik! Ennek kiküszöbölésére a lenti Firefox plugin telepítését ajánljuk a feed olvasáshoz:

https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/rsspreview/

Google Chrome böngészőhöz a feed és a képek megjelenítéséhez kiegészítő szükséges, ehhez a következő plugint ajánljuk:

https://chrome.google.com/webstore/detail/rss-feed-reader/pnjaodmkngahhkoihejjehlcdlnohgmp?hl=en

A feed külön alkalmazásból történő olvasásához a következőket javasoljuk:

– Windows 10: https://www.microsoft.com/en-us/p/newsflow/9nblggh58s5r?activetab
– Linux: https://lzone.de/liferea/
– Mac: https://itunes.apple.com/us/app/reeder-3/id880001334?mt=12
– Online szolgáltatás: https://feedly.com/

3. Lekérdezések menüpont átnevezése Szolgáltatásokra

Lekérdezések menüpont átnevezésre került Szolgáltatások menüpontra.

4. Technikai információk menüpontot belül Fejlesztői napló kialakítása

A verzióváltást követően a “Technikai információk” menüpontban elérhető a fejlesztői napló rovat.

5. Hibás adatszolgáltatásokra szűrési lehetőség

Az adatszolgáltatások listaképernyőn elérhető szűréseken felül kiválasztható egy új jelölő négyzet “Csak megszakítva státuszú számlák” néven, amivel szűkíteni lehet a találatokat csak azon tranzakciókra, ahol legalább 1 tétel hibás lett. Ez mellett a listában a „Számlák státusza” oszlop bővítésre kerül egy homokóra és egy sárga felkiáltó jel piktogrammal. A homokóra azt jelenti, hogy az adott adatszolgáltatás feldolgozás alatt van, míg a sárga felkiáltó jel azt, hogy az adatszolgáltatás befogadásra került, de figyelmeztetéseket tartalmaz. A piktogramok használata visszamenőleges, korábbi tranzakciók státusz ikonjai is megváltozhatnak.

6. Bankszámla mezők levétele az Ügyfél adatlapról

Az Ügyfél adatlapról lekerültek a Bankszámlaszám, Swift kód és IBAN mezők. A mezők korábban is csak regisztrációt követően voltak megadhatók, a módosítást követően az említett mezők a frontenden nem szerkeszthetők és nem is láthatók. 

7. Új üzemzavar esetén meghibásodás kezdete dátumra új validáció bevezetése

A rendszer indulásakor lehetőség volt az éles indulást megelőző üzemzavar bejelentésére, ha esetlegesen áthúzódó, hosszú ideje fennálló üzemzavart kellett volna rögzíteni. Az idő múlásával erre már nincs szükség, így új üzemzavar rögzítése esetén a meghibásodás kezdete nem lehet 2018-07-01 előtti, csak ezzel egyenlő vagy későbbi.

8. Technikai érvénytelenítésnél az érvénytelenítendő számlaszámok egyértelműsítése

A technikai érvénytelenítésre váró tételek kiválasztását követően a Részletek oldalon a lenyíló részben a Számlalánc érvénytelenítése vagy Számla érvénytelenítése esetén az érvénytelenítendő számlaszámok értékei egyértelműsítésre kerültek a képernyőn.

9. Kitöltés ellenőrzéskor felugró figyelmeztető üzenet megjelenítése kézi számla rögzítésénél

Számlaadatok rögzítése esetén a kitöltés ellenőrzésre kattintva felugró üzenet jelenik meg az oldal alján zöld színnel, ha minden rendben van, míg pirossal, ha kitöltési hiba található az oldalon.

10. Technikai érvénytelenítés kötegelt ismételhetővé tétele

Egy validációs hiba miatt azon interfészes ANNUL kéréseket, amelyben több számla technikai érvénytelenítése volt összefogva nem lehetett megismételni akkor, ha a valamelyik tétel feldolgozása ABORTED lett. A hiba abban állt, hogy a kérésben szereplő nem hibás tételeket a rendszer jóváhagyásra váróként kezelte, de a kérést sosem lehetett jóváhagyni vagy elutasítani a felületen, mivel nem minden tétele volt hibátlan. A verzióváltáskor ezen tévesen jóváhagyásra váró tételek státuszát visszaállítottuk, így a technikai érvénytelenítés megismételhető, a javítást követően pedig hasonló új tételek nem fognak keletkezni.

11. Figyelmeztetések kivezetése

A következő WARN üzenetek felülvizsgálatot követően kivezetésre kerültek a rendszerből:

 • INCORRECT_DATE_AGGREGATE_INVOICE_ISSUE_DATE
 • INCORRECT_SUMMARY_CALCULATION_VAT_RATE_GROSS_AMOUNT_LINE
 • INCORRECT_SUMMARY_CALCULATION_INVOICE_VAT_RATE_GROSS_AMOUNT_SUMMARY
 • INCORRECT_SUMMARY_CALCULATION_INVOICE_NET_AMOUNT
 • INCORRECT_SUMMARY_CALCULATION_INVOICE_GROSS_AMOUNT
 • INCORRECT_LINE_DATA_LINE_VAT_RATE
 • MISSING_SUMMARY_DATA_INVOICE_VAT_AMOUNT_HUF
 • INCORRECT_PRODUCT_CODE_EXCISE_LICENSE_NUM
 • INCORRECT_PRODUCT_FEE_DATA_OBLIGATED_SUMMARY
 • INCORRECT_PRODUCT_FEE_CALCULATION_PRODUCT_CODE_VALUE
 • MISSING_LINE_DATA_QUANTITY
 • MISSING_LINE_DATA_DESCRIPTION

12. Kézi számla rögzítés módosítása

A verzióváltást követően a kézi számlák rögzítése során az adatkitöltés az új, 1.1-es interfész követelményei alapján történik. A kitöltés ellenőrző segíti a rögzítést az új szabályok szerint.

Kiadásra került az Online Számla 1.1-es interfész verziója. Az új verzióval kapcsolatban bővebb információk a Technikai Információk/Informatikai változások (Sémaváltozások), valamint a Technikai információk/Dokumentációk menüponton belül érhetőek el.

Köszönjük, ha megosztod! 🙂

További cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Hasznosnak talátad? Köszönjük, ha megosztod! :)