New Deal a könyvelői szakmában

A könyvelési szakma elérkezett ahhoz a fordulóponthoz, ahol a lefele tartó versenyt fel fogja váltani a felfele tartó verseny.

A lefele tartó versenyben a cél eddig az volt, hogy a megszokott szolgáltatást minél olcsóbban kapja meg a vállalkozó. A következő évtizedek arról fognak szólni, hogy a piac szakmai támogatást vár majd el a könyvelői szakmától. Mi az SDSys-nél ezt a folyamatot szorgalmazzuk, miközben eltökélt célunk, hogy támogassuk a vállalkozók és könyvelő szakma új és jobb minőségű kapcsolatának kialakítását.

Az IT technológiák fejlődésével növekedni fog a feszültség a könyvelők és megbízóik között. A vállalkozó azt fogja érzékelni, hogy egyre kevesebb hozzáadott értékért fizet ugyanannyit. A hagyományos sémákban gondolkodó könyvelő pedig azt fogja érezni, hogy kiárazódik a piacról az automatizációs hullámban. Ennek azonban nem kell így történnie. Hogy pontosan megértsük a folyamatot tekintsük át a jelenlegi kapcsolatot a könyvelői szakma és a vállalkozók között.

A könyvelői feladatok 90%-a jelenleg a kibocsátott és befogadott számlák lekönyvelése, amely feladatkörnek nagyjából az egytizede fog megmaradni. A könyvelés szakmai feladata továbbra is emberi döntést és felelősségvállalást fog igényelni, ezért ezen terület minőségi javítása a szakma jövője. A könyvelői feladatkörök másik adminisztratív területe a bérszámfejtés és ezen területen is egyedül a munkavállalókkal kapcsolatos egyedi körülmények kezelése marad majd emberi feladat, az adminisztrálás nagyban automatizálható. Már ma is nagyban automatizált a vállalkozó értesítése a fizetési kötelezettségekről, ami azonban nem automatizálható az a tanácsadói szerepkör. Hasonlóképp, a bevallások, éves és időközi beszámolók benyújtása során is a könyvelő szakmai ismeretei jelentik az érdemi hozzáadott értéket, hiszen a két leggyakoribb bevallás, az áfa és a bér bevallást a legtöbb program elkészíti magától.

A vállalkozói oldal dilemmája már most láthatóan az, hogy meddig tartsa vállalkozását a hagyományos könyvelési vonalon. A rendszerváltás során virágzásnak indult kis és mikrovállalkozói réteget kiszolgáló könyvelői szoftverek száma és tudása ugyan sokat fejlődött, de technikai alapkövei változatlanul kitöltésfüggő analóg logikán alapulnak. A mikro- és kisvállalkozók tehát a saját versenyképességük megőrzése érdekében azzal fognak szembesülni, hogy vagy erősebb automatizációval dolgozó és magasabb hozzáadott értékű tanácsadói és szakmai támogatást is nyújtó irodához fogják vinni a cégüket, vagy a lefele tartó árversenyben lemondanak a szakmai támogatás nyújtotta előnyökről és egyre komolyabb piaci hátrányba kerülnek.

A folyamatnak azonban nem kell ilyen drámainak lenni, mint ahogy az hangzik. Az új típusú partnerség nem csupán a vállalkozók érdekeit szolgálja, hanem erősebbé és versenyképesebbé teszi az új típusú könyvelőirodákat is.

 


Csiba András

navxml.hu
főszerkesztő
SDS Zrt.
vezérigazgató

Köszönjük, ha megosztod! 🙂

További cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Hasznosnak talátad? Köszönjük, ha megosztod! :)